လှော်ဇာ
=====
တချို့ဒေသအခေါ်က `ဆန်ချို အေး`လို့ခေါ်ပါတယ်။
လှော်ဇာဟာချို ချ ဉ်အရသာရှိပြီးအနံ့ကတော့
မကြိုက်သူတွေအဖို့ ချဉ်စုတ်စုတ်နဲ့။
လှော်ဇာလုပ်ဖို့ ကောက်ညှင်းဆန်ကောင်းကောင်းလိုပါတယ်။
ကောက်ညှင်းဆန်ကောင်းကောင်းကို
ကောက်ညှင်းပေါင်း ပေါင်းပြီး အအေးခံပါ။
အေးသွားရင် ရေနဲ့၂ထပ်၊၃ထပ်ဆေးပြီး
စကာနဲ့ ရေစင်အောင် စစ်ထားပါ။
အချဉ်ဖောက်တဲ့ တဆေးခဲတွေကိုအမှုန့်ဖြစ်အောင်ချေထားပါ။
အိုးသန့်သန့်ထဲကို
ရေစစ်ထားတဲ့ကောက်ညှင်းပေါင်းကို ဖွဖွလေးဖြန့်ခင်းထည့်ပါ။
အပေါ်ကနေ တဆေးအမှုန့်ဖြူ းပြီး
ကောက်ညှင်းနဲ့သမအောင် မွှေပါ။
သမသွားရင် နောက်ထပ်ကောက်ညှင်းတစ်ထပ်တည့်-
ဆေးဖြူ းပြီး အရင်အတိုင်းသမအောင်မွှေပါ။
အဲဒီလိုကောက်ညှင်းကုန်တဲ့အထိထည့်သွားပါ။
ပြီးရင် အပေါ်ကနေ လက်ကိုရေဆေးချပါ။
ရေလိုသလောက်ထည့်ပြီးအဖုံးပိတ်ထားပါ။
၃/၄ ရက်နေရင် လှော်ဇာ ရပါပြီ။
လှော်ဇာလုပ်တဲ့တဆေးက-
ရုတ်တရက်ကြည့်ရင် ကရေကရာအဆုပ်ကလေးတွေနဲ့တူပါတယ်။
မဲမဲအစက်ကလေးတွေလည်းပါပါတယ်။
ပဲခူးကဆေးဟာ လှော်ဇာလုပ်ဖို့အကောင်းဆုံးပါဘဲလို့
ရန်ကုန်က လှော်ဇာလုပ်ရောင်းသူများက ဆိုကြပါတယ်။

လှော်ဇာဟာချို ချ ဉ်အရသာရှိပြီးအနံ့ကတော့
မကြိုက်သူတွေအဖို့ ချဉ်စုတ်စုတ်နဲ့။

ကောက်ညှင်းဆန်ကောင်းကောင်းကို
ကောက်ညှင်းပေါင်း ပေါင်းပြီး အအေးခံပါ။
အေးသွားရင် ရေနဲ့၂ထပ်၊၃ထပ်ဆေးပြီး
စကာနဲ့ ရေစင်အောင် စစ်ထားပါ။
အချဉ်ဖောက်တဲ့ တဆေးခဲတွေကိုအမှုန့်ဖြစ်အောင်ချေထားပါ။

ရေစစ်ထားတဲ့ကောက်ညှင်းပေါင်းကို ဖွဖွလေးဖြန့်ခင်းထည့်ပါ။
အပေါ်ကနေ တဆေးအမှုန့်ဖြူ းပြီး
ကောက်ညှင်းနဲ့သမအောင် မွှေပါ။

ဆေးဖြူ းပြီး အရင်အတိုင်းသမအောင်မွှေပါ။

ပြီးရင် အပေါ်ကနေ လက်ကိုရေဆေးချပါ။
ရေလိုသလောက်ထည့်ပြီးအဖုံးပိတ်ထားပါ။
၃/၄ ရက်နေရင် လှော်ဇာ ရပါပြီ။

ရုတ်တရက်ကြည့်ရင် ကရေကရာအဆုပ်ကလေးတွေနဲ့တူပါတယ်။
မဲမဲအစက်ကလေးတွေလည်းပါပါတယ်။
ပဲခူးကဆေးဟာ လှော်ဇာလုပ်ဖို့အကောင်းဆုံးပါဘဲလို့
ရန်ကုန်က လှော်ဇာလုပ်ရောင်းသူများက ဆိုကြပါတယ်။
Post a Comment